Drobečková navigace

Úvod > Aktuálně > Výživové poradenství

Výživové poradenství



Jak se nespálit při výběru výživového poradce?

Co se skrývá pod pojmem specialista na výživu? Už se vám stalo, že přijdete pro radu a dotyčný odborník/specialista na vás vysype řadu oborných termínů a zaručený systém, který vás dovede k vytouženému cíli? Vy se s radostí pustíte do realizace a v praxi zjišťujete, že vám recepty nechutnají, strava je stereotypní, popřípadě neodpovídá vašim finančním možnostem. Po pár týdnech či měsících zjistíte, že se požadované účinky nedostaví nebo se dostaví „kamarád“ v podobě jo-jo efektu. Bohužel převážná většina odborníků má tendenci pasovat se do role chodící encyklopedie, studovat každou teorii a dietu, doslova se přehlcovat novými a novými informacemi a nezvládají sledovat praktickou odezvu toho, co doporučují a co je horší, nemají svoje rady vyzkoušené na sobě samotném.

Naším cílem v CENTRU BEZOVKA je naučit klienty vytvářet takové jídelníčky, které:

  • odpovídají požadavkům a potřebám jejich metabolismu a jejich individuality
  • jsou zvládnutelné pro každého bez ohledu na finanční možnosti a dostupnost potravin
  • jsou chutné a přitom jednoduché

Pokud chcete navštívit poradce ve výživě, který je praktikem, tj. umí se stravou v praxi pracovat a dovede ji řešit sám u sebe i svého okolí, pak by se měl orientovat zejména v následujících oblastech:

  1. Znát charakteristiky a složení všech potravin.
    Pokud chceme ovlivnit metabolismus a do jisté míry i zdraví pomocí stravy, je důležité vědět, z čeho všeho se strava skládá (bílkoviny, sacharidy, tuky, minerály, vitamíny, vláknina, fotochemikálie apod.) a jak dokáže metabolismus konkrétní individuality ovlivnit (ovlivnění krevního cukru, ovlivnění termoregulace, nároky na trávení, zásah do acidobazické rovnováhy atp.)
  2. Jak funguje lidský metabolismus a znát anatomii člověka
    Je potřeba vědět, jak fungují jednotlivé části trávicího traktu, jaké jsou jejich úkoly a jak je harmonizovat s ohledem na konkrétní lidskou bytost.
  3. Umět vařit
    Pro potřebu tvorby jídelníčku není bezpodmínečně nutné být kuchařem a mít vlohy k vaření. Důležité je umět potraviny kombinovat a vědět jak je ochutit či jakým způsobem tepelně upravit. To vše s cílem vyhovět chuťovým preferencím a finančním možnostem.

Bez znalostí a dovedností výše uvedených nelze vytvořit něco, co můžeme nazvat „uceleným smysluplným stravovacím systémem“.

Jídelníček diabetika bude velmi odlišný od jídelníčku seniora či dítěte, těhotné či kojící ženy, rekreačního či vrcholového sportovce, vegetariána, člověka redukujícího hmotnost či klienta s dysbiózou střevního mikrobiomu, potravinovou alergií či intolerancí.

U nás v CENTRU BEZOVKA provedeme klienta nejen nezbytnou teorií, ale co je důležitější, získá praktické dovednosti nejen při výběru potravin a jejich přípravě, ale i schopnost prakticky přemýšlet o všem, co lze stravou měnit.

To vše převedeme hravou formou do praxe tak, aby klient uspěl na nejen na jeho cestě ke změně, ale i v reálném životě.

Hledáte poradentství šité na míru vaší individualitě? Napište nám a my se Vám ozveme!

Rezervace

Výživové poradenství.jpg